سه‌شنبه ۶ آذر ۱۴۰۳ |۲۴ جمادی‌الاول ۱۴۴۶ | Nov 26, 2024
سردشت

حوزه/ مردم غیر نظامی شهر مرزی سردشت در آذربایجان غربی در ۶ تیر سال ۱۳۶۶ شاهد یک جنایت جنگی از سوی جبهه عبری عربی و غربی بودند و مورد حمله بمباران شیمایی توسط رژیم بعث عراق که از سوی منادیان حقوق بشر یعنی آمریکا و آلمان و دیگر کشورهایی اروپایی حمایت می شد، قرار گرفتند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه از ارومیه، ۶ تیر سالروز بمباران شیمیایی سردشت و یادآور حقوق بشر آمریکایی و غربی است که با قرار دادن سلاح های شیمیایی در اختیار صدام، موجب جنایات صدام علیه مردم ایران و عراق شدند.

مردم غیر نظامی شهر مرزی سردشت در آذربایجان غربی در شش تیر سال ۱۳۶۶ شاهد یک جنایت جنگی از سوی جبهه عبری عربی و غربی بودند و مورد حمله بمباران شیمایی توسط رژیم بعث عراق که از سوی منادیان حقوق بشر؛ یعنی آمریکا و آلمان و دیگر کشورهایی اروپایی حمایت می شد، قرار گرفتند و ۱۲۰ نفر شهید و هزاران انسان برای همیشه از زندگی ساقط و مجروح شیمایی شدند.

در ساعت ۱۶:۳۰ روز یکشنبه هفتم تیر ماه ۱۳۶۶ چند فروند هواپیمای بعثی سکوت شهر کوچک سردشت در غرب کشور را شکستند و ۷ بمب خردل در نقاط مختلف شهر و روستاهای اطراف آن انداختند که ۲ بمب در بازار شهر و ۲ بمب دیگر در منطقه مسکونی افتاد ؛ ۳ بمب دیگر نیز در باغ‌های مجاور شهر فرود آمد، در اطراف شهر سردشت از جمله روستای «ره‌شه هه‌رمی» و منطقه «دشت کپران» نیز درگیر این فاجعه می شود.

بیمارستان و نقاهتگاه شهر نیز در مسیر جریان هوای آلوده قرار گرفت و برخی از پزشکان و پرستاران پس از چند ساعت به دلیل آلوده شدن، مجبور به ترک آنجا شدند.

برق و مخابرات قطع و کلیه فعالیت های خدماتی شهر فلج شده بود زیرا اکثر کارکنان محلی مصدوم شده بودند. کادر پزشکی بهداری سپاه با کمک نیروهای محلی توانستند از دو حمام شهر به عنوان دو ایستگاه رفع آلودگی جهت استقرار زنان و مردان استفاده کنند. ماشین‌های آتش نشانی نیز مسئولیت تدارک آب حمام‌های شهر را عهده دار بودند. سالن ورزشی شهر به عنوان یک نقاهتگاه ۱۵۰ تخته مورد استفاده قرار گرفت .

از شهر ۱۲۰۰۰ نفری سردشت طبق آمارهای رسمی ۸۰۲۵ نفر مصدوم شدند که این آمار شامل مصدومین خفیف نیز می شد.

حداقل ۴۵۰۰ نفر از مصدومین نیاز به درمان داشتند.۳۰۰۰ نفر آنها در شهر سردشت به صورت سرپایی درمان شده و سپس در روستاهای مجاور مدتی را سپری کردند تا آلودگی شهر کاملا" مرتفع گشت.

در حالی که ۳۷سال است از حمله عراق به سردشت می‌گذرد کسانی که نجات پیدا کردند هنوز از درد ناشی از بمباران شیمیایی رژیم بعث عراق رنج می‌برند و با آثار و پیامدهای این بمباران دست به گریبان هستند.

رژیم بعث عراق در حمله به سردشت مقاصد از جمله اثبات عصبیت بعثی، دشمن دیرینه با ملت کرد، ایجاد سردرگمی در بین نظامیان ایران، کاستن از توجه نیروهای ایرانی به جبهه های جنوب که در آن جبهه ها، نیروهای عراقی شکستهای فجیعی را متحمل شده بودند.

بر اساس اعترافات و اظهارات مقامات عراقی و گزارشهای منتشره توسط هیئتهای خارجی، مدارک و اسناد سازمان ملل و... بیشترین مناطق مورد حمله توسط گازهای شیمیایی، مناطق غیرنظامی و مسکونی بوده و در مواردی هم که به اهداف نظامی حمله شده، اغلب افراد غیر نظامی صدمه دیده اند، در حالی که حتی یک گزارش مبنی بر استفاده نیروهای ایرانی از این گونه تسلیحات دریافت نشده است.

ایران با اعزام مصدومین شیمیایی به کشورهای اروپایی، علاوه بر مداوای آنان، سعی کرد جهانیان را با جنایات صورت گرفته علیه ملت ایران آشنا سازد و مسئولین ایرانی در برگزاری کنفرانس بین المللی خلع سلاح شیمیایی در پاریس (ژانویه ۱۹۸۹) نقش مؤثری داشتند و اقدام به افشاگری کردند. این افشاگریها نقش سازنده ای در انعقاد کنوانسیون ۱۹۹۳ پاریس درباره منع توسعه، تولید، ذخیره سازی و به کارگیری سلاحهای شیمیایی و لزوم انهدام آنها داشت. هر چند این کنوانسیون،کشورها را ملزم به نابودی کامل تسلیحات شیمیایی نمی کند، اما گامی است مؤثر در راستای نیل به جهان عاری از سلاح شیمیایی.

با وجود بار دراماتیکی و تراژدی این روز، آثار مستند و سینمایی بسیار انگشت شماری در این خصوص پس از سالیان بسیار ساخته شده است. پس از این جنایت، سکوت عمدی جوامع بین المللی به خصوص کشورهای اروپایی که خود بمب های شیمیایی را در اختیار صدام قرار داده بودند باعث شد تا آثار وحشتناک این فاجعه، در دنیا کمتر شنیده شود. ولی جای تعجب فراوان دارد از اینکه هنرمندان کشور خودمان نیز تا به حال آثار فراوانی در این خصوص تولید نکرده اند تا لااقل ادای دینی هرچند کم دربرابر مقاومت های مردان و زنان کردنشین آن دیار باشد.

محمد حسین مهدویان فیلم سینمایی «درخت گردو» را با همین موضوع برای ۳۸ اُمین جشنواره فیلم فجر رساند تا با فیلمی خوش ساخت دو جایزه مهم بهترین کارگردانی و بازیگری مرد را از آن خود کند. داستان این فیلم در سه مقطع زمانی سال‌های ۶۶، ۸۳ و ۹۵ روایت می‌شود و بر مبنای داستان واقعی تلخ و انسانی زندگی مردی رنج کشیده به نام قادر مولان پور و خانواده اش در فاجعه بمباران شیمیایی سردشت است.

انتهای خبر./

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha